FAQ

En avatar er det billede, du uploader på f.eks. et forum, der vises i forbindelse med alle ens indlæg - lidt ligesom et profilbillede. Oprindeligt var det ment som et billede af sig selv, men det er efterhånden blevet til et billede, der også kan inkludere hvad som helst, der er sjovt eller unikt!

På alle CMS-systemer er der frontend og backend. Frontend er hvad de besøgende ser. Det er altså selve hjemmesiden. Backend er "bag ved" hjemmesiden – altså her hvor hjemmesidens ejer eller andre, der har fået login-oplysninger, kan logge ind og redigere hjemmesidens indhold.

Alle webshops skal have en betalingsgateway, for at man kan betale med kreditkort på webshoppen. Betalingsprocessen fungerer sådan, at når kunden laver en ordre på webshoppen, bliver betalingsgatewayen kontaktet. Betalingsgatewayen tjekker så, om de koder til betalingskortene, kunden har indtastet, er korrekte, og om kortet er aktivt. Derefter gives der besked til webshoppen, om købet kan gennemføres. Hvis det kan, fortsætter købsprocessen.

"Blog" kommer af ordet "weblog", som er en slags digital dagbog. En person, der har en blog, bruger den typisk til at beskrive begivenheder i sit liv. Det kunne være f.eks. ferier, og hvad de oplever i løbet af en dag eller en uge. Blogs bliver i dag også brugt til debat og beskrivelse af status på projekter.

En Browser Toolbar er en værktøjslinje i internetbrowseren. En toolbar kan give mange fordele som f.eks. reklame, søgemuligheder, relevante links og mange andre ting, men de kan også give ulemper. Nogle gange kan man komme til at installere en Browser Toolbar ved en fejl, samtidigt med at man installerede et program hentet fra internettet.

Med call-to-actions er kunder og besøgende på hjemmesiden aldrig i tvivl om, hvordan de kommer videre på hjemmesiden. Mulighederne er overskuelige, og de får klar besked om, hvad man nu ønsker, de skal gøre. Dette kan f.eks. være ”Læg varen i kurven”, ”Gå til kassen her”, eller ”Kontakt os og hør mere”.

Internetbrowseren Chrome er en af de bedre af slagsen. Chrome er lavet af Google. Den er kendt for at være meget enkel i designet, men også meget hurtig til at vise hjemmesider. Den er klart i top to af de bedste internetbrowsere.

CMS

Et Content Management System, som CMS står får, er, som navnet antyder, et system, der styrer indhold. Et CMS giver hvem som helst muligheden for at styre en hjemmeside og dens indhold uden noget kendskab til programmering. Tekstindholdet kan f.eks. styres ved hjælp af et Word-lignende redigeringsvindue, og man kan klikke sig igennem at oprette kategorier og produkter. PageDesign bruger CMS-systemet OpenCart, da det både er gratis at benytte, samt har utallige muligheder.

CMYK-systemet består af fire hovedfarver. De er cyan (blå), magenta (rosa), yellow (gul) og key (sort). Det er dette farverum, der bruges, når man laver tryksager. De fire farver blandes sammen for at få andre farver end lige de fire, f.eks. skal man bruge 100 % cyan, 0 % magenta, 100 % yellow og 0 % key for at lave en stærk grøn farve.

CSS

Cascading Style Sheet, som CSS står for, er et kodesprog, som giver muligheden for styre layout og opstilling af bl.a. tekst og billeder på hjemmesiden. Her hos PageDesign samler vi alt CSS-kode i en fil, som vi kalder stylesheet. Det er her, vi skriver, at en tekstboks, der måske figurerer på alle sider, skal være blå. Dette er meget vigtigt for at gøre hjemmesiden flot, overskueligt og let at finde rundt på. Den store fordel er så, at hvis man ønsker at ændre noget grafisk, f.eks. den blå tekstboks, skal det kun rettet ét sted i den ene fil og ikke på samtlige sider på hjemmesiden.

En database indeholder, som navnet antyder, data. Disse data kunne være indholdet på en hjemmeside, som f.eks. tekst, produktdata, layoutindstillinger og url-adresser på menupunkterne. Med en database kan hjemmesiden laves dynamisk, dvs. der ikke skal skrives tekst ind i en fil, der vises i internetbrowseren, men CMS-systemet henter indeholdet fra en database. Databsen får nye data hver gang en bruger redigerer hjemmesiden på backend.

DNS

Domain Name System, som DNS står for, er en metode, man bruger til at styre alle domæner. Med DNS kan man f.eks. pege domænet på et webhotel, vælge mailserver, pege på et andet domæne, tilføje subdomæner, sikre ens e-mail ikke opfattes som spam mm.

Et domæne er hjemmesidens navn, f.eks. pagedesign.dk. Domænenavnet erstatter hjemmesidens IP-adresse, så man kan nøjes med at skrive domænenavnet i internetbrowseren. Det er nemmere at huske end en IP-adresse, som f.eks. kunne være "203.10.430.01".

Et favicon er det lille billede, som vises i din internetbrowser på fanebladet ved siden af hjemmesidens titel. Hvis hjemmesiden bliver gemt som bogmærke i internetbrowseren, bliver dette lille billede gemt sammen med adressen på hjemmesiden, og det vil man kunne se i oversigten over bogmærker. Det er en god og meget billig måde at gøre sig bemærket og fremstå professionel.

Firefox er en af de bedre internetbrowsere. Det er den, vi bruger mest her hos PageDesign, fordi den let kan tilpasses med tilføjelser, som vi bruger flittigt, når vi opsætter hjemmesider. Firefox er også et af de mange populære produkter, der er kommet ud af open source.

Et forum er en funktion, hvor brugere på en hjemmeside kan udveksle meninger og informationer om det fastsatte emne via tekst. Et forum er designet til, at fungere som et sted, hvor man har debatter indenfor diverse kategorier. Brugerne kan ofte vælge at have en avatar og en signatur for at personifisere sine indlæg.

På alle CMS-systemer er der frontend og backend. Frontend er, hvad de besøgende ser. Det er altså selve hjemmesiden. Backend er "bag ved" hjemmesiden – altså her hvor hjemmesidens ejer eller andre, der har fået login-oplysninger, kan logge ind og redigere hjemmesidens indhold.

FTP

Fast Transfer Protocol, som FTP står for, er en metode til at overføre filer frem og tilbage mellem en lokal enhed, som f.eks. din computer, og et webhotel eller server via en netværksforbindelse. FTP bruges altså med andre ord til at få en hjemmeside og dens filer på internettet, så den kan ses af besøgende via en internetbrowser. For at skabe en forbindelse via FTP skal man bruge en IP-adresse, et brugernavn og et password. Her hos PageDesign bruger vi FTP-programmet FileZilla. Det kan hentes gratis på adressen http://filezilla.sourceforge.net.

Google AdWords er navnet på en reklametype hos Google. Du betaler kun for placering af din reklame, samt for hver gang, der bliver klikket på den. Man får på den måde næsten gratis reklame på Googles hjemmeside, og du betaler kun for potentielle kunder. Der er dog mange faldgrupper, og det kan blive meget dyrt, hvis man laver fejl i sine vurderinger af målgruppe og blikfangstekst.

Google Analytics er et gratis online værktøj, der bruges til at holde styr på marketing og statistik på en hjemmeside eller webshop. For de fleste er Googles værktøjer her nok. Hvis man har brug for mere dybdegående statistik, der kan fortælle om brugernes adfærd på siden, bør man dog installere et større statistiksystem.

Ved at bruge Google Places kan man tilføje sin virksomhed til Google Maps med en god beskrivelse og relevante informationer. Det gør, at man lettere bliver fundet i Googles søgeresultater, samt man bliver præsentaret meget pænere på siden over søgeresultater og på Google Maps.

Google Webmaster, eller bare Webmaster Tool, er en lang række gratis værktøjer, som Google tilbyder. De kan gøre Google Analytics statistikken bedre, fortælle om hackerangreb på din side, samt øge kvaliteten af din søgeoptimering ved at kunne modtage et XML sitemap.

Et hack betyder, man ændrer noget kode til f.eks. at kunne mere i funktionalitet. At hacke bliver ofte forvekslet, især af de danske medier, med den altid ulovlige handling at "cracke". Et hack kan altså sagtens være fuldt lovligt og en positiv ting.

Hypertext Markup Language, som HTML står for, er et statisk kodesprog, der kun kan vise sider, der er skabt af PHP eller ASP. Man tror ofte, at man kan lave hjemmesider, hvis man kan kode i HTML, men det er en hyppig fejltagelse. I virkeligheden er det de dynamiske programmeringssprog som PHP og ASP, der skaber siden, og det er det statiske opstillingssprog HTML, der viser det.

En imagemanager er et mindre system indbygget i CMS-systemet, som styrer alle ens billeder, PDF-filer, lyde, videoer og andet. Det er også muligt f.eks. at uploade, flytte, slette, se størrelser og omdøbe filerne.

Internet Explorer er den mest udbredte internetbrowser, og den er udviklet af Microsoft. Den bliver betragtet som en af de værste browsere, da den både er usikker, langsom, viser ting grimt og kan knap så meget som de andre browsere. Især de helt gamle versioner er som en hullede si rent sikkerhedsmæssigt og kan slet ikke vise moderne hjemmesider, som vi laver i dag.

En internetbrowser, eller bare browser, bruges til at vise hjemmesider på internettet. Der findes mange forskellige browsere, men de mest kendte og udbredte er Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Det er også i en browser, man skal logge ind for at redigere sit indhold på sin hjemmeside eller webshop.

JavaScript er et dynamisk programmeringssprog, som skiller sig ud fra de andre kodesprog ved at kunne være interaktivt. Det vil sige, at det kan ændre sidens udseende, uden at siden skal genindlæses. Men med HTML, PHP og ASP skal man genindlæse siden for at kunne se ændringer. JavaScript kører også i modsætning til de andre kodesprog hos klienten. Det betyder, at det kører direkte i internetbrowseren og ikke på en server, som PHP og ASP gør.

Et keyword er det eller de ord, man skriver i søgefeltet, når man vil finde en hjemmeside via en søgemaskine som f.eks. Google. Keywords er meget vigtige, da ens hjemmeside gerne skulle findes, når en kunde søger på relevante ord. De skal af samme grund være meget præcise, da forskelle som "webside" og "hjemmeside" kan betyde alt! Tilsvarende er få ord bedre end mange ord, da de derved har større vægt.

Et OpenCart-modul er en mindre tilføjelse til CMS-systemets funktionalitet. Et modul kunne f.eks. være fremhævede produkter på forsiden, en filtrering på produkter eller bare en boks med et billede og en tekst. Moduler kan placeres rundt på hjemmesiden, hvor man ønsker det.

MySQL er verdens førende gratis database. Det er en enkel, men meget stærk database, som er bedst velegnet til web på grund af dens lille størrelse og mange styrker og funktioner. Den bruges af ca. 80 % af alle webhoteller.

NETS gik tidligere under navnet PBS, som står for Payment Business Services. NETS er den danske udbyder af de fleste elektroniske betalingsmetoder som f.eks. Dankort, eDankort og de internationale betalingskort MasterCard, Maestro, Visa, Visa Elektron og JCB.

Open source er et begreb fra januar 1998, som dækker over software, hvor kilden, som navnet antyder, er åben og tilgængelig for alle. Mange forbinder fejlagtigt open source som gratis software. Men det er ikke nødvendigvis en selvfølge. Der findes mange typer af open source licenser, som alle stiller forskellige krav til brugen af koden.

Outlook er udviklet af Microsoft, og det er det mest udbredte e-mail-, to-do-, opgave-, adresse/personkartotek- og kalenderprogram i verden. Systemet kan både håndtere e-mails baseret på POP3, IMAP og Exchange.

PageRank er et relativt nyt begreb, som siger noget om ens placering og prioritet hos Google. Alle sider bliver tildelt en rank fra 0 til 10, hvor 10 er bedst. Det hele handler om at blive fundet, og bedst er det at blive vist på side 1 af søgeresultaterne.

PHP

Hypertext Preprocessor, som PHP står for, er et dynamisk programmeringssprog, der kan kombineres med et statisk kodesprog som HTML for at skabe hjemmesider. PHP er et kompliceret sprog, mens det meget simple HTML kun kan vise ting. Kort sagt har PHP altså brug for HTML til at vise det resultat, som PHP kan generere.

PSD

PSD er den filtype, en photoshopfil har. Det er et filformat, som hører til Photoshop og andre Adobe programmer. En PSD-fil har den fordel, at den kan indeholde flere lag, som kan slås fra og til. Hos PageDesign bruger vi Photoshop til at lave design med. Derefter kan man så generere et af de mere almindelige billedformater som PNG og JPG ud fra PSD-filen.

Responsivt design er meget moderne. Når en hjemmeside eller webshop er responsive, vil det sige, at sidens indhold ændrer sig i størrelse, placering og udseende, alt efter hvilken enhed eller skærmopløsning, der viser siden. Responsivt design er på en måde flere designs i ét. Man bruger responsivt design, hvis en hjemmeside har mange besøgende på mobile enheder, som f.eks. smartphones og tablets. Med responsivt design vil siden se flot ud på alle skærmstørrelser. I de fleste tilfælde vil responsivt design være et must, da så mange i dag har smartphones og bruger dem mere og mere til at gå på nettet med.

RGB

RGB er et farverum bestående af rød, grøn og blå. RGB-farverummet bruges kun på skærmen, og farverne blandes ved at skrue op eller ned for lyset i hver af de tre farver på forskellige måder. Er der f.eks. skruet helt op for alle tre farver, giver det hvid. Er der skruet helt ned, giver det sort.

RSS

Really Simple Syndication, som RSS står for, er en måde at få bragt nyheder, artikler og anden tekst fra en hjemmeside til f.eks. en anden hjemmeside, en browser toolbar eller programmer som Outlook. Resultaterne bliver leveret i næsten real-time via XML. Der er andre metoder end RSS for at få det samme resultat, men så bliver det kaldt Feeds.

Safari er en browser fra Apple. Det er generelt ikke betragtet som en vildt god browser, selvom den dog stadig ligger kun et lille stykke fra toppen.

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization, som betyder søgemaskineoptimering. Det er en proces, hvor man får en hjemmeside, eller enkelte sider på hjemmesiden, til bedre at blive fundet via søgemaskiner. Søgeoptimering er en længere og kontinuerlig proces, der dog altid kan betale sig i længden.

En signatur er et stykke tekst, der står efter alle sine indlæg i et forum. Det er blevet populært at gøre meget ud af sin signatur, efter brugerne kunne benytte HTML-kode og f.eks. indsætte links. På den måde kan man jo linke til sin egen hjemmeside.

Sociale medier dækker over mange af de sociale netværk som Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube og Google+. Sociale medier dækker kort sagt over hjemmesider, hvor man kan kommunikere og dele ting med hinanden. Derfor kan disse ved rette brug, investering og opmærksomhed være stærke salgskanaler.

En søgemaskine er en hjemmeside, som har et stort register over alle hjemmesider på internettet, som man kan søge i. Den helt store på dette område er Google, som er danskernes forestrukne søgemaskine. Omkring hele 97 % i danmark bruger Google til at søge med. De sidste 3 % er søgemaskiner som Bing fra Microsoft, Yahoo! og andre mindre kendte søgemaskiner. Omkring 85 % af alle sider, der kan ses på internettet i Europa, er blevet fundet via en søgemaskine første gang. Det siger jo lidt om, hvor vigtigt det er, at søgeoptimere en hjemmeside til søgemaskinerne.

En online teksteditor bruges til at styre indholdet på en hjemmeside. Den er lavet, så man nemt kan gøre teksten fed, indsætte et billede eller tabeller, som man f.eks. gør det i Word. En teksteditor kaldes også en WYSIWYG-editor (”What You See Is What You Get”).

En template eller skabelon er et færdigt design og opsætning til en hjemmeside. Hvis man installerer en ny template på det CMS-system, som ens hjemmeside bruger, kan denne få et helt nyt udseende, mens indholdet forbliver det samme. Templaten bestemmer altså kun selve opsætningen og designet af hjemmesidens elementer.

Venlig URL betyder, at man laver hjemmesidens URL’er søgemaskinevenlige. Man ændrer typisk URL’en, så den indeholder de vigtigste søgeord og ikke indeholder specialtegn (,.*æøå# osv). Dette har stor betydning for, hvor godt hjemmesiden kan findes på søgemaskiner.

Et webhotel er, lidt som navnet antyder, et stykke plads på en server, hvor der kan ligge hjemmesider på. Det er altså her, alle filerne til ens hjemmeside ligger, så de kan vises af en browser. Der findes mange webhoteludbydere, og der er ofte ret stor forskel på deres kvalitet og serviceniveau, men priserne er nu ret ens. At vælge det rigtige webhotel er en vigtig del af at have en god hjemmeside.

En webshop er en hjemmeside, hvor man kan købe varer eller ydelser online. Med en webshop kan man altså sælge sine produkter på nettet. Betaling sker med betalingskort som Dankort og MasterCard, men mange webshops har også mange andre betalingsmuligehder som PayPal, MobilePay eller et intert pointsystem.

WordPress startede som et blogsystem. I dag er WordPress et af de mest anvendte CMS-systemer i verden. Det bliver hyppigt brugt fortrinsvist af privatpersoner til f.eks. en simpel familiehjemmeside, en blog eller et digitalt visitkort. Men desværre ser man mange, der bruger WordPress til deres virksomhedshjemmeside, men det medfører ofte udviklingsbegrænsninger, og så bliver man senere nødt til at omlægge hjemmesiden, og det er ofte dyrt i sidste ende. WordPress bliver oftest anbefalet af ikke-tekniske bureauer som f.eks. grafikere.

En WYSIWYG-editor (”What You See Is What You Get”) er en online teksteditor, der bruges til at styre indholdet på en hjemmeside. Den er lavet, så man nemt kan gøre teksten fed, indsætte et billede eller tabeller, som man f.eks. gør det i Word.

ZIP

ZIP er et filformat. En ZIP-fil er egentlig bare en fil, der indeholder flere filer. Dette er en fordel, hvis du f.eks. skal sende mange filer på én gang eller til backups. Med filerne pakket i en ZIP-fil, er der kun én fil at holde styr på, som også fylder mindre end alle filerne tilsammen. Du kan gratis hente et ZIP-program på www.7zip.org, hvis ikke du allerede har det automatisk installeret med Windows.

Viser 1 til 39 af 53 (2 sider)